Tänään saimme tehtäväksemme analysoida ryhmittäin jotakin nettisivustoa. Valitsimme Katin kanssa Lappeenrannan kaupungin sivut, koska asumme kummatkin Lappeenrannassa, käytämme sivuja jonkin verran ja sitä kautta sivut ovat meille kummallekin melko tutut (tiimimme vahvistuksena on Elina, joka ei tänään ollut paikalla, mutta Elinakin asustelee Lappeenrannassa, minkä takia Lappeenrannan kaupungin sivut oli mielestäni oiva valinta analyysin kohteeksi).

Toisaalta analyysin kohteeksi olisi voinut valita myös täysin vieraat sivut tai sitten niin, että yhdelle ryhmästämme Lappeenrannan sivut olisivat olleet täysin vieraat. Koska nyt tunsimme kaikki kolme sivut, joten meillä kaikilla oli jo valmiiksi mielipide sivuista ja emme välttämättä osanneet katsoa sivuja samalla tavalla kuin sellainen, jolle sivut olisivat olleet täysin vieraat. Esimerkiksi käytettävyyden analysointi oli ainakin itselleni hieman kaksipiippuinen juttu, koska kuitenkin tiesin jo aika hyvin, millä tavalla Lappeenrannan sivut on rakennettu, mistä mikäkin asia löytyy ja mitä kaikkea sivuilla on. Ihmisen, jolle sivut olisivat täysin vieraat, mielipide olisi tuonut varmasti erilaista näkökulmaa ja syvyyttä analyysiin. Nyt ainakaan minä en pystynyt analysoimaan sivuja täysin objektiivisesta näkökulmasta. Se ei varmaankaan kuitenkaan ole niin vaarallista. :)

Mielestäni on tärkeää analysoida monia erilaisia ja eri alojen nettisivuja ennen kuin alkaa tekemään omia sivuja. Analyysin avulla voi saada hyviä vinkkejä omiin sivuihin; sekä hyviä että varoittavia esimerkkejä. Analyysin kautta saa kuvaa siitä, mikä nettisivuilla toimii ja mikä ei. On hyvä, että tällä kurssilla analysoimme nettisivuja. On kiva nähdä erilaisien sivujen analyyseja ja omaksua sitä kautta erilaisia näkökulmia ja tyylejä tehdä nettisivuja.