Tänään tekstin tuottamisessa ja sivuston suunnittelussa käsiteltiin tekstin tuottamista verkkoon, sivuston rakennetta tekstin näkökulmasta ja erilaisia käsikirjoitusrakenteita. Tekstin tuottamisasia ja jutun rakentamisen elementit olivat aika suurelta osin vanhaa tuttua tietoa, mitä on kyllä aina hyvä kerrata, koska joitakin asioita, kuten tekstin tuottamisen perusasioita ei voi mielestäni koskaan korostaa ja kerrata liikaa. Perusasiat on oltava selkeänä mielessä, kun aletaan tuottamaan mitä tahansa tekstiä. Tämän päiväistä asiaa käsiteltiin kuitenkin sellaisesta näkökulmasta, joka tähän mennessä ollut harvemmin esillä muilla kursseilla. Eli jo kurssin nimensä mukaisesti tekstin tuottamista tarkasteltiin verkon näkökulmasta, mikä on mielestäni erittäin hyvä, koska tämä näkökulma on tosiaan jäänyt vähemmälle. Nettikirjoittaminen on kuitenkin oma "taiteenlajinsa" ja sen lainalaisuudet on tunnettava meidän alallamme (jos haluaa tuottaa hyvää verkkotekstiä).

Muilla nettiin ja nettisivuihin liittyvillä kursseilla ollaan keskitytty useimmiten tekniseen puoleen ja sisältö on jäänyt vähemmälle huomiolle. On hyvä, että nyt keskitymme nimenomaan nettisivujen sisältö- ja rakennepuoleen, se on mielenkiintoista ja kartuttaa taas meidän osaamistamme (tietenkin!) ja nettisivujen kokonaisuuden hahmottamista ja sitä, mitä kaikkea nettisivuja toteutettaessa tulee ottaa huomioon.

Aikaisemmilla kursseilla, joissa olemme nettisivuja tai ainakin nettisivujen leiskoja väsänneet, olen ainakin omalla kohdallani huomannut, että niiden suunnittelu paperille on ollut vähän sitä sun tätä. Miltei oikopäätä olen rynnännyt toteuttamaan itse nettisivuja ilman minkäänlaista kunnollista suunnitelmaa, joka olisi nimenomaan PAPERILLA. Vaikka suunnittelun tärkeyttä on korostettu, niin silti se on tuntunut siltä "tylsältä" vaiheelta ja olen vain halunnut päästä tekemään itse sivuja. Ja sitten olen ihmetellyt, miksei siitä meinaa tulla mitään ja sivut vaikuttavat yhdeltä sekamelskalta vailla päätä ja häntää. Tämä on tietenkin johtunut suunnitelmallisuudeen puutteesta. Nettisivujen tekemiseen todellakin pätee sanonta: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Selkeä suunnitelma antaa selkeän suunnan sisällön, rakenteen ja teknisen puolen toteuttamiselle. Tekstin tuotto ja sivuston suunnittelu -kurssilla silmäni ovat alkaneet avautua entistä enemmän ja olen nyt tosissani alkanut ymmärtää suunnittelun tärkeyden. Etenkin sivuston rakenteen suunnitelma (sekä sisällön että käyttömukavuuden kannalta) on ratkaiseva osanen nettisivuprojektissa.