Vähän haikein fiiliksin kirjoittelen nyt tällä erää viimeisiä juttuja tähän kurssiin ja KyAMKiin liittyen (poissuljettuna oppari :D mutta sitä ei vielä mietitä). 21.4. meillä ei ollut tekstin tuoton ja sivuston suunnittelun tunteja, vaan saimme opettajalta muutamia linkkejä, joiden sisällöt käsittelivät muun muassa hakukoneoptimointia, www-sisällönhallintaa ja digimedia-alan suurimpia trendejä vuonna 2008. Mielestäni jokaisen linkin takaa löytyi tärkeää ja hyödyllistä tietoa, josta en ole ainakaan itse aiemmin paljonkaan lukenut, joten esimerkiksi hakukoneoptimointi ei ole ihan tuttu juttu. Nyt asia kuitenkin selkiytyi jonkin verran luettuani siitä kyseisten linkkien takaa. Asia vaatii kuitenkin varmasti lisää perehtymistä, jotta osaisin itse tehdä kyseistä hakukoneoptimointia. Mielessäni heräsi myös kysymys siitä, että tulenkohan joskus tulevaisuuden työssäni tekemään hakukoneoptimointia, ehkäpä. Siispä ei mene hukkaan nämäkään tiedot. :)

Voisin laittaa tähän oman top 5 -listan vuoden 2008 digimedia-alan trendeistä, en osaa kylläkään laittaa niitä tärkeysjärjestykseen, vaan luettelen vain viisi asiaa, jotka olivat mielestäni vuoden 2008 digimedia-alan trendejä (yleisesti ja samalla myös omakohtaisesti kokemiani trendejä digimedia-alalta vuonna 2008).

-Facebook, joka mielestäni kasvatti suosiotaan ja huomioarvoaan entisestään viime vuonna, kaikki alkoivat puhua facebookista eri yhteyksissä, myös julkkikset, mikä on mielestäni aika hassua jostain kumman syystä. Myös itse liityin kyseiseen yhteisöön vuoden 2008 loppupuolella ehkäpä pienen painostuksen alaisena (taisin itse painostaa itseäni kaikkein eniten). :)

-Myös Youtuben suosion ja käytön kasvaminen, mielestäni on hauskaa ja "hauskaa", kun jo iltapäivä- ja sanomalehtienkin nettisivuilla saattaa olla uutisten yhteydessä linkkejä youtubeen.

-Blogit. Itse aloin myös viime vuonna päästä sisään blogien maailmaan, tiedän, olen vähän hidas kaikissa tietokoneisiin ja internetiin liittyvissä trendeissä, kuten myös blogiasiassakin. NIIN ja vasta tänä vuonna, tämän kurssin myötä aloin kirjoittaa omaa blogia, jonka kirjoittaminen taitaa kyllä olla loppusuoralla, koska niin on kurssikin. Tai no oikeastaan, sehän loppui jo. :) Uskon, että blogit ovat "aaltomainen" ilmiö. Eli nyt ne ovat vielä pinnalla ja ehkä jossain määrin vielä muodissakin, mutta kohta ne unohdetaan vähäksi aikaa, kunnes ne löydetään uudestaan ja niihin kehitetään jotakin uutta ja mahtavaa, joka tempaa sekä blogien lukijat että kirjoittajat uudelleen mukaansa.

-Iltapäivälehtien (osin sanomalehtienkin) nettilehtien päivittämisen hurja tahti. Uutisia päivitettiin ja päivitetään edelleenkin aika kovaa vauhtia. Kilpailu on kovaa, ei voi muuta sanoa.

-Googlaaminen, sana, joka on nykyään kaikkien huulilla, yleistyi terminä ja toimintana mielestäni huimasti vuonna 2008. Vaiko jo aikaisemmin? Mielestäni kuitenkin myös viime vuonna.

Sitten vähän tähän kurssiin liittyvän kirjareferaatin kirjoitisprosessista. Se oli mielestäni aika "huikea" ja hommaa riitti. Rykäisin referaatin kokoon muutamassa päivässä, koska ajattelin, että kerran kun alan sitä tekemään, niin teen kerralla sen myös loppuun. Ei ole missään nimessä helppoa tiivistää 300 sivua noin viiteen sivuun, koska asiaa kirjassa on niin paljon. Onni onnettomuudessa, kirjassa on melko paljon myös toistoa, joka vähensi ehkä myös referaatin tekstimäärää. Itselleni jäi kyllä hieman sellainen tunne, että myös minä toistin referaatissa vähän samoja asioita, mutta toivottavasti en ihan yhtä paljon kuin referaattikirjan kirjoittaja. En saanut kirjaa ihan viiteen sivuun (oikeastaan jossain vaiheessa aloin hieman epäillä referaatin enimmäissivumäärää, kun jossain vaiheessa jotkut meidän luokkalaiset puhuivat max kuudesta sivusta). Minulla siis referaatti meni vähän yli viiden sivun. I know, pitäisi oppia edelleen tiivistämään, kill your darlings ja niin edelleen. Laskeskelin, että minulla meni kyseisen referaatin tekemiseen (lukeminen, kirjoittaminen ja omien muistiinpanojen tekeminen) noin 10 tuntia (en ihan koko aikaa kirjoittanut täysin intensiivisesti) aikaa. Eli aika hyvä urakka. Olin todella onnellinen, kun sain sen valmiiksi ja syystäkin. :):)

Tänään 23.4. meillä oli siis viimeiset tekstin tuoton ja sivuston suunnittelun tunnit. Kävimme läpi yllä mainitsemiani vuoden 2008 digimedia-alan trendejä ja vähän juttelimme niistä. Aihe kirvoitti jonkin verran keskustelua. Sitten kävimme vielä läpi sitä, mitä kukin oli saanut aikaan joko Google Sitesillä tai Joomlalla. Itse harjoittelin vähän kumpaakin, mutta pystyin näyttämään vain Google Sitesillä tekemäni työn tulokset, koska Joomla ei jostain syystä toiminut.

Mutta johan tässä on kirjoiteltu ihan tarpeeksi "loppusanoja", joten nyt ei enää muuta kuin Essi kiittää ja kuittaa sekä toivottaa kaikille oikein hyvää kesää ja jatkoa! :):)

Tsau! :)